Bakom kulisserna hos Gneis – photoshoot

Gneis vinterkläder för barn sålde otroligt bra i höstas! Så pass bra att lagret var i det närmaste tomt när första snön kom. Lagom till jul levererade vi tusentals förbeställda plagg till förväntansfulla vuxna. En annons i Familjemagasinet behövde en bild. Läs vad som händer bakom kulisserna på en Gneis fotografering.

I början av januari är det inte många ljusa timmar per dag i norrland. Bra bilder för annonsering kräver mycket ljus, och när inte solen kommer högre än trädtopparna får man ta med sig sitt eget ljus till fotoplatsen. Den här dagen valde vi att ta bilderna i Östersund, ett stenkast från skidstadion som huserat flera längdskid-SM och världscup tävlingar i skidskytte. Snö är ingen bristvara den här vintern. -11 grader gjorde att modellerna frös lite om fingrarna och när de skulle byta om till kläderna som skulle fotograferas.

Gneis fotografering


Lunchgästerna i närliggande jättetermosen Arctura undrade säkert om det var åska, mitt i smällkalla vintern när fotoblixtarna lyste upp landskapet. Många bilar som åkte förbi stannade för att titta och passagerarna undrade säkert vad vi sysslade med. Blixten till vänster i bild ger lika mycket ljus som om 100 kompaktkameror skulle blixtra samtidigt, så det syns på långt håll.
Vid den här fotograferingen slapp fotografen bära utrustningen så långt, eftersom vägen ligger alldeles intill. Traska upp på fjället med 15 kg blixtar är inte lika kul.

Gneis_fotoshoot_blixt

Ljuset från en så pass stor ljuskälla blir mycket mjukt och lyser upp stora ytor, vilket förstås underlättar när man fotograferar barn. Bilder från en fotografering i november.

Gneis_fotoshoot_2010

Tillbaka till tjejerna i skogen…

Gneis_fotoshoot_2011

På bilden längst upp har Emmas mamma fångat fotografen när han tog bilden här ovanför. Anna passar på att värma Emma lite när fotografen beordrade henne att ta av den gosiga dunjackan Whistler. Även om vi norrlänningar är vana vid sträng kyla så blir det lite kallt när man står stilla med bara en fleecetröja på sig.

Gneis_fotoshoot_2011

En klädfotografering handlar mycket om att improvisera fram olika poseringar och komma med glada tillrop. När modellerna är så stora som Anna och Emma (16år) då är det inga problem med att regissera. Annat är det när vi fotograferar barnkläderna…

Gneis_fotoshoot_2011

Emma fick agera mänsklig snökanon när vi tog bilden på Anna i snösprutet. Snö hade vi ju gott om. De lätta snöflingorna tog inte den väg vi tänkte från början utan det behövdes några omtagningar innan snöfallet blev snyggt på bild. Emma som går på mediaprogrammet i Östersund älskar att fotografera, men också att agera modell. Hon skriver en egen blogg om både foto, mode och annat som händer i en tonårings liv.

Gneis_fotoshoot_2011

Bilden vi slutligen valde till annonsen för våra vuxenkläder. Om du inte redan har köpt dem så bör du skynda dig innan de tar slut. Vi gör troligen inga nya förrän tidigast till vintern 2012/2013. Vi lägger allt fokus på barnkollektionen till nästa vinter istället.

Gneis_familjemagasinet_annons_02-11
Den färdiga annonsen i Familjemagasinet. Om man har barn i grundskolan kan man få 8 nummer av tidningen helt kostnadsfritt, teckna prenumeration här.

Annonser