Varför Gneis?

Varför fastnade vi för Gneis? Vi tycker att Gneis har snygga, tunna, varma, vattentäta, tåliga och funktionella kläder som andas. Minusgrader eller tösnö, inga problem. Barnen klättrar, hoppar, springer, rullar, krälar och åker kana på berg och is utan problem. Kläderna har hållit. Smutsen rinner av eller kan enkelt torkas bort.

a-nedgravs

A är också en jordnära kille.

Vincent invigde sin första Abiskojacka tidigt på vårkanten. Han lekte i en stor snöhög som innehöll grus och smuts. Efter ett tag borstade V av sig snön och smutsen liksom bara ”rann av”. Jackan var plötsligt helt ren. Vi var tre vuxna som tittade på varandra och undrade ”vad sjutton hände”!? Det är antagligen det som kallas för ”return on investment”.

Supershape fick så småningom sällskap av det mesta i Gneissortimentet. Våra barn har alltid älskat sina Supershapes men mitt och Alfs absoluta favoritplagg är Sahara som håller oss torra i ösregn och hagel (!) på cykeln, på utflykt, på golfbanan, i skärgården eller på väg till jobbet.

Thermobyxan, ett fantastiskt plagg!
Barnen lärde sig tidigt att thermobyxan och skalbyxan inte är samma sak. Jag vet, det är inte fritidspersonalens sak att hålla reda på alla kläder. Om jag säger så här, barnen har använt thermobyxor som skalbyxor till och från. Barnen och vi föräldrar tog ”fajten”, jag satte upp lappar vid barnens platser i hallen. Resultatet? Jag har tvättat thermobyxorna många gånger. Inte ett enda par har ett enda hål. Jo, faktiskt ett par, de sprack lite i grenen när ett av barnen skulle gå ned i spagat.

På vintern, om det är kyla och snö, så är det ganska så enkelt att ta sig ut i friska luften. Vi gör som de flesta andra, tror jag. Vi går till någon lekpark, pulkabacke, åker skridskor på sjön/i ishallen/på skridskoplan utomhus. Bygger snögubbar, har snöbollskrig och gör snöänglar. Slalom/snowboard är jättekul men det blir inte så ofta som vi skulle vilja.

a-skitiga-klader

Nä, all smuts kan inte torkas av…

Men vad gör man på vintern om det inte är snö?

Dagens vardagstips:
Om det inte är alltför blött eller grusigt ute, plocka fram en/flera radiostyrda bilar. De måste tåla en del vatten och ha hyfsad hög markfrigång. Kom ihåg att ladda och ta med extra batteriet. Eftersom batterierna tar slut relativt snabbt hinner man göra det efter middagen eller klämma in det innan man ska iväg på en aktivitet. (Det går bra med vanliga bilar också med stora hjul.) Är det mörkt ute? Ta med pannlamporna.

Reflexjakt. Jag fick ett reflextips, stäng in er i ett mörkt rum och lys med en ficklampa på reflexer för att se om de fortfarande är bra nog. Det borde funka utomhus också. Häng upp dem i trädgården och ge er ut på reflexjakt. Alternativt ta med dem ut i en park och häng upp dem. Någon som testat detta? Jag har inte hunnit ännu men ska absolut rota fram diverse reflexer i gömmorna. Och pannlamporna.

Annonser